Nyårsafton i Jyväskylä

Igår kväll kom vi efter en liten (ganska stor) felkörning fram till Jyväskylä där vi ska fira nyår med kompisar. Här är det tre minusgrader och lätt nysnö.

På morgonen idag var vi ute och promenerade och solen sken och allt det där som man borde fånga på jättefina bilder men jag hade förstås inte kameran med mig ut smart som jag är. Jag skulle väl i och för sig ha förfryst min fingrar så att de skulle ha blivit små svarta stenklumpar och ramlat av en efter en om jag inte skulle ha haft vantar på mig. Sen skulle jag bli en sån där legend som föräldrar berättar för sina barn, en därför-måste-du-ha-dina-vantar-på-dig-legend som skulle bli värre och värre. Efter några år skulle historien ha förändrats så att alla mina kroppsdelar bara svartnade och ramlade ihop i en liten svart hög.
För att vara realist har jag ganska bra fantasi.

 


Cupkaketrenden har hittat till Degerö

Anni fick en kakbok i julklapp och nu har vi testat att baka cupkakes. Eller, Anni bakade, jag slickade skålar och hjälpte till med att sätta på glasyr och strössel. Oavsett vem som gjorde dem blev de snygga. Men jag gjorde de rosa, de snyggaste. =)







Inte så bra bilder kanske. jag tog som vanligt hur många som helst men nästan inga av dem var överhuvudtaget lyckade.

Nu ska jag försöka klämma in ännu en kjol, ett par strumpbyxor, en blus och en necessär i min som vanligt proppfulla väska. Det går nog in. Hoppas jag. Det brukar alltid rymmas lite till. Annars ber man pappa göra det. Då ryms det.

Alla andra är ute och städar bilen så jag måste väl ansluta mig till det gänget.

Vädergurun

Pappa och jag hade just en intressant kamp. Vi ska upp till Kristinesstad i nästqa vecka och pappa var helt säker på att det skulle bli kallt. Att jag skulle måsta ha andra skor än stövlar. "Vad gör du sen när det är minus sju grader?" undrade han. Jag trodde inte på det över huvudtaget så jag satsade på motbevisning. Man kan säga att jag vann.
Den enda vädersidan som hade minusgrader överhuvudtaget under vaken tid var fmi, "pappas sida". Alla andra jag kollade (smhi, yr och foreca) hade inte minusgrader överhuvudtaget i prognosen.
Känner mig nöjd, nu behöver jag inte packa med så jättemånga par skor.

Bordshockey

Jag är sämre än nån annan på bordshockey. Albert vann mig just 6-3. Det var min bästa match någonsin. I tvåpucksbordshockey blev det däremot jämnt men det kanske beror på att det, 1, är jag som hittat på sporten, 2, är jag som bestämmer reglerna. Till exempel räknas alla mina mål, oavsett om de skulle vara mot reglerna eller inte. Men det är en regel och man ska följa regler även om de är emot regler. Pilutta.

Imorgon är det packningsdags och därmed också dags för den stora packningsångesten. Undrar hur jag klarar det den här gången.

Igår började jag på min första finska bok någonsin och jag har redan läst hälften. Med lite av resttygerna jag finns har jag nu tänkt göra en ugglebörs. (Till Wilma, som var med och planerade, jag sätter bara en dragkedja högst upp på våra planer och gör dubbla "kroppsdelar" så att den blir som den du fick men med ögon och mage. Vänta, vi glömde näbben, en sån måste jag också fixa.) Har någon en tolv och en halv cm lång dragkedja i vitt som den vill donera till mig? =) 

Just nu håller jag och Albert på att rita en utrotningshotad Randhornad skogsåset (Raddus ocetus). Om ni råkar se någon ute på stan kan ni väl meddela oss så får vi ringmärka den.

Alt-oliver och valla-te

Vi är lika smarta som vanligt här. Vet ni vad en alt-oliv kallas?
Oliva förstås. En altviolin blir ju viola så då måste alt-oliv bli Oliva.
Jag drack vitt te med apelsinsmak till kvällsmål och pappas första utrop var att det doftar som valla. Vallaväck kom han senare fram till. Hur konstigt det än låter måste jag hålla med om det. Det är citrusdoften i vallat som doftar precis som mitt te. Ganska konstigt.
Nu har jag dessutom läst att ordet dom, alltså som i de, finns med i svenska akademiens ordlista. Tji fick alla lärare! Visserligen i vardaglig form men jag kanske skriver vardagligt och inte något annat. Nu kommer de säkert säga att det inte är samma regler i finlandssvenskan men jag ska nog ännu vinna den kampen. =)
Kampen. Som metrostationen.

Äntligen, mina julklappar

Äntligen fick jag bilderna fixade. Låter inte så svårt men det tar alltid lika lång tid innan jag får upp dem.


Gummistövlar av mamma. Har redan hunnit använda dem.


Marimekko-ryggsäck av mormor och morfar och reflex av Anni


Pyssellåda av min farbror och hans sambo


Garn och stickor av mina gudföräldrar. Känner mig ganska nöjd, jag har kommit ganska långt redan.


Resttyger av farmor, en nyckelring av Anni, en uggla av Beckis, ett läppfett av Wilma och ett sytt hjärta av mormor.


Yxa, såg och kompass av farmor och farfar.


Svenska akademiens ordlista av farmor och farfar, tovade vantar av mormor.


Jättekul spel av pappa, men det var svårt att fatta reglerna i.


Påslakan av mamma. Egentligen borde jag ju ha bäddat in det i sängen och sen tagit ett jättefint foto av min säng men efter som jag bytte lakan för fyra dagar sedan bestämde jag mig för att låta latheten gå före och strunta i det.

Dessa kodmallar

Vi försökte fixa Annis bloggs design lite och det slutade med att allt nu ser helt korkat ut. Jag hade tänkt lägga upp bilder på mina julklappar men det tog hela förmiddagen. Nu ska pappa ha med oss till typ återvinningscentralen eller något så jag hinner inte. Gör det i lugn och ro när vi kommer tillbaka. Hoppas jag. Kommer väl nåt jag borde göra då okså.

Antalet bloggar i familjen ökar stadigt

Nu har Anni också en blogg, mittlivsomanni.blogg.se. Hon är ganska stolt och går omkring och bräker.
Själv har jag suttit och stickat och kommit med goda råd till omvärlden som en gammal vis tant. Jag är ju döpt efter en så det är väl inte så konstigt. Tant Ellen. Passar egentligen ganska bra in på hur jag är.

Morgondagens mission blir att försöka ta foton på mina julklappar och lägga ut dem. Det lär väl gå som det går. Först ska jag kanske hitta min kamera. Det brukar hjälpa om man ska ta foton. Där har ni något att se fram emot. Inte när jag letar kameran alltså utan fotografierna.

Nu pratar nån om att inte sätta in saker i näsan och jag börjar fundera på vad det är för folk jag egentligen bor hos.



Jag är kanske inte så normal jag heller om man börjar fundera. Men normalast.

Jag tänkte skriva god morgon

Jag tror jag börjar vara lite trött eller nåt. Jag tänkte helt på fullaste allvar skriva god morgon som rubrik. Jag skulle ju kunna gör det egentligen... Hävda att jag är i Australien eller något ditåt.

Vi spelade just två varv av mitt julklappsspel. Jag blev ganska kraftigt anklagad för fusk mot slutet. För att jag råkade ha bäst taktik och bäst kort. Snarare effektivaste taktiken. Pappa till exempel hade tänkt samla på en serie kort. Mot slutet (efter typ 21 varv) hade han två kort ur den serien och inte ett enda poäng. Jag däremot hade 61 poäng på slutet. Nästan Highscore, det är 69, satt av mig själv i egen hög person. Hög Person. Jag gör alltid misstaget att skriva person med stort P, alltså Persson med ett s. Till exempel i matsalen i skolan (på en skylt jag skrivit) står det 2 pastiller per Person. Fail.

Anni säger att jag absolut måste skriva att hon bräker så mycket i mitt öra att jag inte kan koncentrera mig för nu ska hon starta en egen blogg så att hon kan "meddela sina kloka tankar till omvärlden". Återkommer.

Julannandag

Egentligen tycker jag mer om det finska namnet Tapaninpäivä. Tapanis dag, Tapani är ett finskt namn.

Igår höll vi på med så mycket så jag hade inte riktigt tid att blogga. Dagen börjades med en promenad till Maskholmen vartefter vi spelade ett spel jag fick i julklapp. Snarare försökte fatta reglerna. Det tog kanske tjugo minuter att spela spelet och en timme att fatta reglerna. Vi åt lunchmiddag klockan två och till fem åkte vi till domkyrkan för att höra på en julkonsert Albert sjöng med i. På kvällen spelade vi samma spel med Pappa och Anni medans de andra såg på filmen Madagaskarin Joulu. Som den filmgalning Albert är fick han tre filmer i julklapp, Anni fick en och jag fick inte en enda. Det speglar filmintresset inom barnen i familjen väldigt väl.

Idag har vi varit ute och sett både träd, människor och elledningar falla ner av vinden.  Ingen skadade sig som tur var. Det roligaste kanske var när en dam kom med sin bil till de lyxiga husen nere vid stranden (Litmanen-husen, Jari Litmanen bor där) och skulle öppna porten med sin fjärrkontroll. Det var strömavbrott men det visste hon förstås inte. Hon satt där och tryckte en stund innan hon gick ut ur bilen och nån ropade till henne att det var just strömavbrott.

Det blåser fortfarande ganska mycket men inte alls lika mycket som i morse. Nu ska jag endera sticka lite eller försöka övertala A o A att komma och spela spel med mig.

Här regnar och blåser

Och det ska kallas julafton. Nu börjar julfreden på tv tror vi så vi ska ner och kolla. Här tidigare på dan blev vi utskickade så vi var på en liten promenad i regnet. För tillfället spelar duon Albert och Casper julsånger, den här gången på piano och fiol. Ganska många kombinationer har beprövats och fler lär det bli.

Min kamera har rymt just nu, jag hittar den nog snart men jag kan ändå säga att idag har jag inte tagit en enda fin bild.

Oh Christmas tree, oh Christmas tree....

Julegranen är nu klädd efter principen desto mer desto bättre. Jag har starkt drivit det. Dessutom är alla nerver lugna och glada inför julafton. Om jag berättar att Anni har ägnat hela kvällen åt att dansa indisk magdans och ge franska kindpussar på finskt  vis och att Albert i sin tur har haft stägring och varit helt död stora delar av kvällen kanske ni får en uppfattning. Mig ska man inte tala om.
Men det hör väl till.

Nu börjar folket julrimma så jag måste väl gå och lägga mig. Så här ser granen ut:







Och så lite allmän julstämning,





Visste ni förresten...

... att den 9 januari har jag bloggat i ett år. Dessutom var förra inlägget det 300 inlägget någonsin. Det hinner väl troligtvis bli knappt ett inlägg per dag i genomsnitt under första året. Skulle man tro. 65 inlägg blir ännu lite bråttom på 17 dagar. Som jubileum tror jag att jag ska satsa på att försöka få uppdateringar på facebook också när jag uppdaterar bloggen. Men jag får inte facebook förräns jag fyller tretton och tills dess är det ännu 20 dagar. Tyvärr. Men imorgon är det ju julafton så jag kanske överlever några dagar i alla fall.

Näääää!!!

Man ska inte kunna fara ut och cykla dagen innan julafton. Dessutom ska det inte vara storm som om det skulle vara allhelgonahelgen och inte något annat.

Jag var ute och tog några foton medans mina fingrar sakta skrumpnade och föll av av kylan. Tyvärr blev de så dåliga så jag tror inte jag tänker lägga ut dem. Ikväll ska vi klä granen så då borde jag om inte annars få några bilder. Om vi kan bestämma var vi ska ha den.
Vi försökte fundera i går kväll och det kom väldig många förslag, realistiska och orealistiska. Bland de orealistiska fanns bland annat att hänga upp granen i taket, sätta den på bjälkarna ovanför köket, ställa den ovanpå toaletten i vardagsrummet (svårt att förstå om man inte har sett det) eller hissa upp den ovanför trappan. Vi har nämligen fem meter upp till nocken i vardagsrummet och då finns det ganska mycket outnyttjat utrymme man borde använda.
Bland de mer realistiska finns det två stycken bra. I ett hörn i matsalen så att det på ett redan trångt ställe blir ännu trängre och kökssoffan måste flyttas onaturligt nära kaminen. Eller så bredvid pianot i vardagsrummet så att det kanske barrar lite in i pianot.
Jag röstar starkt på vardagsrummet. En gran ska stå i vardagsrummet och inte i matsalen. Och hur skulle man annars spela barréackord på pianot om det inte finns lite barr i det?

Dan före dopparedan

Det är idag. Viktig fakta eller hur. Ni visste säkert inte. =) Även kallad annandag jul av vissa i familjen. I en bok jag läste lillajulsafton. Men enligt mig är lillajul lördagen före första advent.

Nu ska jag spela kort med Albert och försöka få några bilder. Hittills har det inte hänt nåt alls i dag. Åtminstone inte något värt att dokumentera.

En julsång?

Kan nån säga en julsång som börjar med en ters, en septim eller en oktav??? Jag fick det i läxa från musiklabbet och kommer inte på nåt.

Jag hitta en sida med gratis noter i pdf!! Men jag har inte hunnit undersöka den ännu, kan ju hända att den har sina brister...

Mera bilder

Jag har tänkt få julen med bilder upp hit på bloggen och än så länge tycker jag mig ha klarat det. Det brukar ju dock spåra ur på slutet.


Typ den enda bilden en vanlig människa skulle välja att lägga ut på bloggen av den här "kullen". Men jag är ju inte vanlig så det kommer ju förstås några till mer eller mindre dåliga.


Okej den här var väl inte jättedålig. I alla fall, vindruvor jag och Anni gjorde. Efter ett tag orkade vi inte längre och jag tror att just de här är producerade av mamma. Även kallade Gröna Kulor. Det är en annan historia.


Så dålig bild att jag knappt orkar kommentera den. Lillajulsklappar. Lite försenade men det var för att transportören inte hade incheckat bagage med sig och inte fick ta med tvålen i handbagaget.


En tomte Anni stickat i skolan. Medför lite julstämning till min blogg. Jag måste klippa bort lite från kanterna så därför är den ganska konstig form.

Vinterbilder

Det kom lite, pyttelite fin snö i morse och det har varit precis under minusstrecket hela dagen. Hoppas det håller i sig! Dessutom var det idag helt stilla och dimma. Jag var ute och försökte ihärdigt få åtminstonen en lyckad bild av hurdant väder det är. Jag kanske lyckades, vet inte riktigt. Bilderna såg bättre ut i kameran.


Solnedgång i dimman. Fint, men varför halv tre??


Julrosen på gården. Plus pyttelite snö.






Och den sista och allra finaste bilden. Absolut. Men det skulle föreställa en hink med fruset vatten i. Även kallat is. Just efter att jag hade knäppt bilden släpper Anni lite för mycket av sin tyngd på det och all is spricker. Tur att hon hade stövlar!


Ibland undrar man varför man egentligen gör det

Åker till stallet i mörkret, all lera på stallplan frusen och helt kolsvart. Men det är ändå väldigt charmigt. Vissa stunder. Nästan alltid.

Nu väntar korv och potatismos. Imorgon uppträder jag med kören i skolans julkyrka och därefter breder jullovet ut sig som jag vet inte vad. Och sen e de JUUUL!!

Den här sången har jag sjungit hela dagen, åk 2 i vår skola står för texten.

Snart är det jul
Och då blir det kul
Då kommer tomten som inte är gul
Eller hur?
Tomten är röd
Han bjuder på bröd
Då är det slut på all nöd

Jag gillar den på nåt sätt.

Fredag hela veckan

Två dagar av veckan har gått och båda har känts som fredag. Kanske för att det har varit lika slappt som på fredgar, vad vet jag.

Vi var och såg på när Cantores Minores sjöng juloratoriet av Bach, en och en halv timme. Ganska långt måste man säga. Typ jättelångt. Jag var kanske inte helt fullt ut koncentrerad i slutet om man säger så. Mamma kanske har en bild av att jag var ännu mindre koncentrerad än vad jag vad.
Ganska mycket av min koncentration gick åt till att inte snörvla. Jag var jättesnorig och hade glömt alla näsdukar hemma så det rann ganska rejält vissa stunder. Nästa gång tar jag näsdukar med...

Snart är det JUUUL!!! Jag har packat in nästan alla julklappar färdigt. Synd. Jag älskar att packa in julklappar.

Imorgon är det förhoppningsvis sista ridningen nånsin i Sibbo. Sen flyttar stallet till Vik. Skönt!

Datorkön ringlar lång nu efter mig, eller i alla fall en person så jag får väl ge upp.

Middag

Vi var och åt middag hos mina gudföräldrar. Jättefin julstämning. Och mycket chokladpraliner. Nu ska det snabbstädas så jag hinner inte komma med så mycket intressant. Int nåt ointressant heller.
Kollade just schemat för nästa vecka. Ganska slappt, tjugo timmar, fyra högläsning.

Julbak

Jag bakade oavbrutet pepparkakor i två timmar igår. Här är lite bilder från det. Jag skulle sätta upp bilderna redan igår men eftersom vi ägnade hela kvällen åt att försöka lära oss spela Snow Patrols Chasing Cars. Jag är det omöjliga fallet. Alla andra kan sitt men jag lyckas inte komma in på rätt ställe en endaste gång. Och då spelade vi i typ en timme.









Jag klarade det.....

Puuhhh.... Jag gjorde inte ens bort mej. Tror jag. Vad vet jag vad andra tycker. Jag pratar alltså om julfesten när jag kompade till luciatåget. Vi hade ju pjäs med klassen men där hade jag inte lika stor chans att göra bort mig som enskild individ. Pappa filmade det men jag har ju inte sett filmen ännu så jag kan väl komma på ganska mycket jag borde ha gjort annorlunda ännu.

Imorgon är en ny dag (skoldag), så jag kanske borde börja "masa" mig i säng.

Julfest

Vi har julfest idag och som vanligt har jag lyckats fixa dagen så att jag inte bara ska ha för mycket tid.
Jag börjar skolan klockan nio, resten av klassen börjar elva. Ska spela piano i luciatåget med treorna. Slutar skolan klockan tre och åker direkt till min pianolektion. Från pianot går jag via mcdonalds och köper nåt att äta och sen är det samling för åk 6 klockan 17.30. Julfesten börjar 18.30.
jag lovar att jag kommer glömma nåt hemma. Jag behöver julfestkläder, teaterkläder och vanliga kläder. Dessutom lucianoterna, och pianonoter. Pengar och inneskor. Present åt min pianolärare. Men jag tror jag har allt. Min hjärna gick på högvarv igår kväll när jag skulle försöka få med allt. Men ännu har jag inte kommit på något jag skulle ha glömt.
Måste äta klart nu och sen borsta hår och annat hemskt. Ja! Hårborsten med. Och ta in Annis chaps utifrån.

Musiklabb

Jag ska till musiklabbet i stan om tio minuter men jag är så oinspirerad man bara kan vara på att åka iväg nånstans. Som tur är tror jag att det faktiskt inte regnar längre och det är ju positivt. Jag väntar fortfarande på snön. Hoppas det kommer till julafton. Egentligen skulle det optimala vara att det på natten till julafton skulle snöa och när man vaknar skulle det vara julafton och snö. Plus att det under dan skulle dala ner lite flingor. Ja, inte frukostflingor som corn flakes utan snöflingor. Även om corn flakes också skulle vara ganska bra.

Idag måste jag komma ihåg att ta med mig penna.


Många utvisningar i grå massa

(Väldigt för-att-vara-jag ovanlig rubrik, förvånade mig själv måste jag säga)

Men jag blev inte utvisad en enda gång!! Ganska bra tycker jag. Men i matchen med nittioåttorna så var det, som en av spelarna sa, hemskare än en skräckfilm. Hon vågade inte titta för det var så jämnt. Det var i andra halvlek. Första halvlek däremot var ganska bisarr. Först utvisades en av motståndarna. Genast efter utvisades en annan av motståndarna. Därefter får en av tränarna gult kort. En kort stund senare utvisas lagledaren.
Vi hade lite övertag där ett tag. Det blev ändå jämnt. 12-12.

Annars var det väldigt regnigt hela dan. Väldigt, väldigt regnigt.

Just nu ser jag på nobelfesten fastän jag inte får och hela eftermiddagen har gått åt till att paketera in julklappar. =DDDD

Det har egentligen hänt ganska mycket idag

Men det mesta är sånt att om jag ens råkar nämna det så blir jag brutalt mördad. Och att då skriva det på bloggen skulle ju då, även av mig, vara lite klantigt. Eller va Wilma? =) Förlåt, ska inte dissa.

Mamma tycker att vi borde sätta på lamporna med argumentet "Om vi skulle vilja bo i en lagerlokal så skulle vi ju göra det". Sen fnissade vi lite åt det.
Jag har lovat att spela piano med Albert så jag tar det väl som en "tekosyy" (typ påhittad anledning på svenska) för att jag inte kommer på något med att skriva.

Tänk vad skönt!

Att ha en ledig dag så här mitt i.

Ser just nu på självständighetsbalen. Väldigt få av klänningara är såna att jag själv skulle kunna tänka mig att klä på dem annat än på maskerad. Jag är kanske inte särskilt bra mått eftersom jag inte gillar klänningar överhuvudtaget egentligen. Undrar om alla damer här verkligen gillar sin klänning? För i så fall finns det verkligen många smaker. Men "smaken är som baken, delad". Och det märks!

Folk har ju fyra sekunder på sig att hälsa på presidenten men det är nog verkligt få som håller sig till det.

Reportern nämnnde i början att det var inne med elektriskt blåa kläningar och det stämmer verkligen. Typ alla har ju samma färgs klänningar.

Nu började jag spela buuklubbenspel så det kanske är dags att avsluta.

Typiskt att jag alltid lyckas med såna hära pauser

Men jag har faktiskt varit och flugit. Av hästen! =) Ganska fint till och med. Anni sa att jag som flög rakt upp i luften och sen gjorde en kullerbytta ner på marken. Jag är nästan helt oskadd dessutom vilket var ganska otroligt med tanke på att jag landat med huvudet och axeln före. Antalet avfallna under hela dagen: 6 Antalet av dessa på vår lektion: 4. Sånt gillar jag. Speciellt när ingen skadar sig.

Nu märkte ni ju inte det men här emellan har jag ägnat mig åt ganska mycket annat. Lite typiskt tror jag.

Pappa retas. Han tycker att alla andra bara sitter och glor på diverse skärmar medan han möblerar om och flyttar saker och egentligen har han nog rätt. Men det kan jag ju inte medge ju. Dessutom så tror jag inte att jag tänker börja göra nånting nu. Oavsett.

Nu måste jag försöka ringa till Rebecka. Vi skulle göra nånting imorgon och hon har int svarat i sin telefon. Iofs har jag bara ringt en gång.

RSS 2.0